19 september 2015 14:30

Scheidsrechter

Laak, S. van der

Opstelling

Er waren her en der al wat geluiden te horen wat Tom Clobus eigenlijk kwam doen bij OSV. De 35-jarige aanvaller vroeg het zichzelf na de eerste wedstrijden ook af. Na de 4-0-zege tegen HBOK is hij weer wat wijzer.
Overgestapt van HBOK om met zijn vriend Richard Dirven te gaan voetballen, een hernieuwde kennismaking met trainer Kai Meeuwsse en lekker op zaterdagmiddag een paar ballen voor zijn nieuwe club tegen het net jagen: dat was zo’n beetje de achterliggende gedachte van de speler die jarenlang overal scoorde.
Na een paar magere wedstrijden twijfelde Clobus zelf ook of hij wel de juiste man op de juiste plek was. Uitgerekend tegen de ‘vrienden’ van HBOK, zijn vorige club, stond hij op.
OSV pakte de tweede zege van het seizoen. Op een dominante wijze, in tegenstelling tot de eerste thuiswedstrijd tegen AFC (fortuinlijke 1-0). De formatie van Kai Meeuwsse had geen kind aan de moeilijk aan het seizoen begonnen ploeg uit Zunderdorp: 4-0.
En ja hoor, eindelijk was ie daar. Clobus scoorde twee keer. In de kantine, waar zangeres Thilly vruchteloos zocht naar de juiste toonhoogte, droop de opluchting van zijn gezicht. “Ik kwam hier om lekker met vrienden te voetballen. En als het dan niet lekker loopt, is dat lastig. Je gaat steeds meer tegen jezelf voetballen. En dan mis je ook nog een strafschop tegen AFC. Tsja, dan weet je het wel. Dan zijn deze twee treffers tegen HBOK wel een opluchting. Er valt een last van je schouders”, zegt hij over het gemor aan de kant.
Met zijn 35 jaar is hij de routinier. Gehaald om doelpunten te maken. “Hij is elk seizoen goed voor 15 tot 20 goals. Hij is niet de stylist, die even drie man uitspeelt en de bal weergaloos in het doel deponeert. Clobus scoort altijd en overal. Ook dit seizoen bij ons. Hij staat gewoon vaak op de juiste plek.’’
Die woorden van Kai Meeuwsse na het gewonnen duel tegen AFC kwamen toen een beetje vreemd over. De aanvaller bewees echter het gelijk van de oefenmeester tegen HBOK. Het waren niet de lastigste treffers om te maken, maar je moet wel op de juiste plek staan. Clobus stond er, met het vizier op scherp.
OSV kwam voor de rust op 1-0 door Dave Sijbrands. Met een basisplaats voor Jesse Willems en doelman Rachid El Guebli, die de plaatsen innamen van de verhinderde Govert Vogel en Marco Keevel, speelde de thuisploeg daarna een gewonnen wedstrijd.
De tweede helft was voor Clobus. Eerst kopte hij een voorzet van Jermaine Jeulink (na de rust veel actiever dan ervoor) binnen en uiteindelijk was hij na de tweede seizoenstreffer van Zwiebel ook nog verantwoordelijk voor de eindstand. ‘’Een overwinning van het collectief’’, gaf Meeuwsse aan. ‘’Ik kan de hele ploeg een compliment maken. Vertrouwen is de basis. En bij Tom betaalt zich dat nu uit.’’
Na de 4-0 kreeg OSV in de laatste twintig minuten nog volop kansen om een veel grotere overwinning neer te zetten. Die ellende bleef HBOK bespaard. En voor Clobus: ‘’Nog dertien te gaan”, klonk het langs het veld. ‘’Ik weet wat ik kan”, zei de man in kwestie. Het komt wel goed met Clobus, bedoelde hij eigenlijk.