5 december 2015 14:30

Scheidsrechter

Willems, A.

Opstelling

Als je bovenin meedraait in de tweede klasse A, op 5 december speelt en voor eigen publiek met 7-1 verliest van een doorsnee ploeg, is het wel heel voor de hand liggend om een stukje te beginnen met Sinterklaas, pakjesavond en cadeautjes uitdelen. Cliché of niet: OSV stopte zaterdag 3 punten in de zak, deed er een strik om en wenste tegenstander BOL er veel plezier mee op weg naar huis.

,,Schandalig”, was de conclusie van trainer Kai Meeuwsse na de complete afgang tegen BOL, die vorm kreeg in de laatste 25 minuten. Verliezen kan (liever niet), maar de wijze waarop was OSV onwaardig. En onder Meeuwsse ook niet eerder voorgekomen.

Dat OSV het zonder de vorige week bij AMVJ uit de wedstrijd geschopte Dave Sijbrands, Jermaine Jeulink en aanvalsleider David Zwiebel moest doen, mag een verzachtende omstandigheid worden genoemd, maar dat een ploeg het na 1-3 zo zwaar laat afweten heeft niets met afwezige spelers te maken.

Na 45 minuten was er ook niets aan de hand voor de thuisploeg, die de eerste helft de forse wind in de rug had. De ploeg van Meeuwsse stond na een half uur verkeerd in de as, waardoor aanvoerder Leegwater van BOL vrij voor doelman Marco Keevel kwam te staan. Hij schoof de bal beheerst binnen: 0-1.

Adil Jamal had daarvoor voor OSV al de lat geraakt. Veel kansen waren er niet in de eerste helft, maar de mooiste was kort voor de rust van OSV. Bruce Carstens maakte een mooie actie op rechts en zijn strakke, lage voorzet werd door de inlopende Niels Rietvelt perfect afgerond: 1-1 en niets aan de hand.

Meeuwsse hield zijn ploeg voor in de tweede helft te blijven voetballen. Een lange bal had door de harde tegenwind sowieso weinig zin. ,,We kwamen echter dramatisch de rust uit”, was de juiste constatering van Meeuwsse. Onnodig balverlies van Govert Vogel leidde de 1-2 in.

Er was nog steeds geen sprake van ‘code rood’, want OSV heroverde het initiatief. De ploeg voetbalde beter, maar kon het verlossende gat in de BOL-verdediging maar niet vinden. En dat gaat het mis bij de 1-3, waarbij BOL wel heel makkelijk door de OSV-defensie mag wandelen.

,,Het was de nekslag. Een aantal spelers laat bewust het hoofd hangen. We speelden vervolgens voor Sinterklaas”, zegt Meeuwse over de laatste 25 minuten. BOL loopt simpel uit naar 1-7. De eerste competitienederlaag voor eigen publiek sinds 7 maart (0-1 Reiger Boys) is een feit.

Meeuwsse wil zich niet verschuilen achter het missen van drie belangrijke basiskrachten. “Wie speelt, moet er staan. Zijn stinkende best doen en alles geven. Verliezen kan, als je er maar alles aan gedaan hebt  Dit was niet OSV-waardig. BOL was niet slecht, maakt de eerste drie kansen ook af. Daarna hebben we de rol van Sinterklaas wel heel vriendelijk ingevuld.''

Meeuwsse gaat uit van een incident. ,,Streep eronder. Volgende week Monniickendam uit. Onze doelstelling voor de winterstop is 21 punten. We moeten daar dus winnen om dat te halen.” Daar is dan wel een andere instelling bij de spelers voor nodig.