Overwinning Zaterdag 1 in Haarlem Stadion

Roeleveld, M.A.

Afgelopen zaterdag gingen wij op bezoek bij Haarlem Kennemerland, zij zijn net als wij vorig seizoen gepromoveerd en hebben ook nog geen punt behaald dit seizoen. In de warming up bleken zowel Dick als Samir nog te gekwetst om te starten in het oude nostalgische Haarlem Stadion.

De volgende spelers begonnen aan de start:

Marco Keevel; Donny Reugebrink, Darryll Dix, Mischa Klaver, Govert Vogel; Joey de Groot, Donny Sijbrands, Dave Sijbrands, Niels Rietvelt; Renco Bakker en Jermaine Ristie. Op de bank zaten Dick Bos, Melle Bruijns, Samir Moustafa, Sebastiaan van Loenen en Tom Schindeler.

De openingsfase was voor Haarlem, zij drukten ons snel naar achter maar tot kansen leidde dit niet. OSV hanteerde deze fase veel de lange bal iets wat ook ons weinig opleverde, alleen in de 10e minuut leek dit wel effectief te worden. Renco kopte zo’n lange bal door waardoor Jermaine ontsnapte en ging richting Haarlem doel, er was te weinig aansluiting dus moest Jermaine het zelf doen en probeerde de keeper uit te spelen maar helaas kon deze nog net de bal onderscheppen. De mogelijkheden die Haarlem kreeg waren ook spaarzaam, een voorzet werd met de hak ingebracht en dreigde in de verre hoek te komen maar was een prooi voor Marco. Verder probeerde de Haarlemmers het met schoten van buiten de 16 maar waren of te slap of misten het doel. Na deze fase zag men het spel kantelen en kwam OSV beter in het spel en werd Haarlem op de eigen helft teruggedrongen. Een goede aanvalsopbouw van OSV eindigde na diverse combinaties bij Niels die op de rand van de 16 werd gevloerd en dit leverde een vrije trap op. Deze werd door Joey hard naast geschoten. Ook de OSV defensie kreeg meer grip op de situaties en al ver van eigen doel werden uitbraken gesmoord. Een goed voorbeeld was toen onze rechtsback Donny Reugebrink een uitbraak onderschepte en via de diverse combinaties linksback Govert gevaarlijk dreigde te worden en het OSV een corner opleverde. Na 20 minuten leken wij de score te gaan openen, Joey werd halverwege het veld aangespeeld en van de vrijheid die hij op dat moment had maakte hij goed gebruik, hij leverde een heerlijke strakke pass richting 16, deze bal belandde op het hoofd van Renco die goed inkopte maar de uitkomende keeper kon net zijn vingers tegen de bal zetten zodat de bal bovenop de lat landde. Hierna liet Haarlem zichzelf nog even zien, eerst een poging van afstand die over de kruising zeilde en daarna een corner die gevaarlijk indraaide en door Marco weer tot corner werd gewerkt. Na 25 minuten kreeg OSV een vrije trap op de middenlijn, deze werd door Joey strak genomen en belande achter de defensie zodat Renco vrij kwam en deze alleen op de keeper de 0-1 aantekende. De tot dusverre onzichtbare arbiter kende de goal toe, maar na kort beraad met de grensrechter werd de treffer alsnog geannuleerd. Hierop volgde natuurlijk OSV reacties die uiteindelijk 2 gele kaarten opleverde voor Joey en Renco. Hierop volgde een rommelige fase waarin het spel vaak stil kwam te liggen en beide ploegen lieten de scheidsrechter weten het niet altijd eens te zijn met zijn zienswijze. In de 37e minuut eindelijk weer een voetballende actie, Jermaine glipt langs de verdediger en aflegde op Niels die over de goal schoot. Hierna weer een goede opening van Joey ditmaal op Jermaine deze passeert twee verdedigers en word te val gebracht en leverde een indirecte vrije trap in het strafschopgebied op. De OSV druk bleef groot en een goal hing in de lucht, wij claimden een penalty nadat Dave wilde ontsnappen en zijn lobje met de hand werd beroerd. Haarlem brak gevaarlijk uit en ook zij claimden een penalty nadat deze uitbraak werd ingebracht en Govert deze met de borst blokkeerde, meteen gevolgd door een lange bal op Renco. Deze stoomde op langs de zijlijn en ging de verdediging voorbij en legde af op de inlopende Jermaine die met een lage schuiver de keeper passeerde, 0-1. Nog voor de rust wisten wij de score te verdubbelen, Donny Reugebrink onderschepte een uitbraak en speelde Donny Sijbrands in deze zocht en vond Niels die weer Dave vond, deze passte de bal de ruimte in en ging er zelf achteraan en kwam zo vrij in de 16 en schoof de bal onder de uitkomende keeper de korte hoek in, 0-2.  Hierna vond de scheidsrechter het wel genoeg en floot  voor de rust.

Na rust ging OSV verder waar het gebleven was, op jacht naar de Haarlemse goal. In de 48e minuut passeerde Jermaine zijn man en wilde opstomen maar werd vastgehouden. Hieruit volgde een vrije trap die door Joey werd genomen, deze draaide hij gevaarlijk richting 5 meter gebied en daar dook Niels op, die de bal met het hoofd heerlijk schampte en zo de 0-3 in de korte hoek kopte. OSV leek op rozen te zitten. Het werd nu een kwestie van uitspelen, geen onnodige kaarten te pakken en de punten meenemen. Haarlem dacht daar natuurlijk anders over en ging op jacht naar hun treffer, een Haarlemse corner draaide gevaarlijk voor het doel langs maar er was niemand die in kwam lopen zodat dit uiteindelijk niets opleverde.  OSV bleef gevaarlijk en na een verre inworp van Govert kwam Renco redelijk vrij voor de keeper en wilde de stuiterende bal in een keer over de keeper werken maar helaas draaide deze van de goal af. Na een goede combinatie op de rechterkant opende Niels over de breedte naar links waar Renco de bal ontving, hij ging de 16 in en had enige moeite zijn man te passeren maar uiteindelijk bleef hij in balbezit en zijn schot kwam op de binnenkant van de paal en stuiterde net over de voet van de inlopende Niels. Een Haarlemse vrije trap, net buiten de 16 werd over de muur gekruld maar werd door Marco tot corner gewerkt, uit deze corner kwam nog enig gevaar maar de bal werd naast het OSV gekopt.

Vanaf de 65e minuut werd het een lachwekkende vertoning maar met zure gevolgen, met als leidend voorwerp de scheidsrechter van deze middag, die over een paar bijzondere ogen leek te bezitten gelet op de diverse situaties later in de wedstrijd. Nadat de bal het veld reeds had verlaten was het Joey die zo vriendelijk was deze te vangen, hetgeen hem op zijn tweede gele kaart kwam te staan en mocht Joey de rest van de wedstrijd tussen de OSV supporters gaan zitten. Hierna werd Jermaine vervangen door Melle waardoor Donny Reugebrink een linie mocht opschuiven. Met een man minder op het veld, moest OSV op de counter spelen en de kansen die wij zouden krijgen resoluut af straffen. Al snel was zo’n counter daar en werd Dave gelanceerd en aangezien er nog een Haarlemse verdediger buitenspel netjes ongedaan maakte leek Dave richting 0-4 te gaan maar de grensrechter besloot te vlaggen en de scheidsrechter die op korte afstand stond honoreerde dat ook tot hilariteit van de aanwezige toeschouwers. Niet veel later mocht ook Haarlem met 10 man verder nadat er bij een rommelige situatie Niels netjes onder het gras werd gelopen en ook Niels bestraft werd met geel. Met nog 10 minuten op de klok zou Dick zijn invalbeurt krijgen maar eerst nog even de verre uittrap van Marco afwachten, deze kwam ook totdat er ineens een fluitsignaal klonk. Marco zou hands gemaakt hebben, knap om dit waar te nemen als je met je rug naar de situatie staat en op de helft van Haarlem. Ook de gastheren in de dug-out naast ons waren met stomheid geslagen. Verder gevolg was dat Marco hier een opmerking over maakte en ook met direct rood richting tribune ging. Nu mocht Tom in de goal plaatsnemen, en was het Niels die plaats moest maken,  en kreeg meteen een lastige situatie te verwerken de vrije trap vanaf rand 16, hij wist deze te keren maar enkele hachelijke situaties volgden nog voordat Donny Sijbrands de bal tot corner werkte. Met 9 man werden het nog lastige 10 minuten zeker nadat Haarlem alsnog de 1-3 wist te maken uit een voorzet. Ook volgenden er nog diverse kaarten wegens commentaar op de leiding. Renco mocht plaatsmaken voor Dick en in de laatste minuten waren er nog wel kansen op een goede uitbraak van OSV kant maar onzuiver spelen of de verkeerde keuzes resulteerden niet in het gewenste effect. Haarlem kwam ook nog dicht bij een treffer in de 96e minuut nadat een vrije trap op de lat boven Tom werd gekopt.

Het bleef bij 1-3, een verdiende overwinning maar met een bijzondere nare bijsmaak gelet op de vele kaarten en de consequenties voor de komende wedstrijden. Volgende week ontvangen wij ZOB zodat ook wij eindelijk weer eens op Oostzanerwerf te zien zijn.